Soorten rivierkreeft

Europese rivierkreeft (Astacus Astacus)

Deze soort heeft in Nederland een beschermde status. Mag men in Nederland niet bezitten, voor handen hebben of verhandelen. In Noord-Europa, koude streken van Zweden en Finland bijv. komt deze soort in flinke aantallen voor. Daar is deze soort zeer gewild als consumptiedier.

astacus-astacus-00028

Ook leuke informatie over hoe het in buurland Duitsland is gesteld: http://www.eifelnatur.de/Niederl%E4ndisch/Seiten/Rivierkreeft.html Nederland” doet alsof het een op uitsterven staande diersoort is.  Nederland is slechts een stipje op de wereldkaart van Astacus Astacus. Gelet op de beschermstatus welke dit dier heeft in Nederland, kan het voorhanden hebben van deze soort tot een forse strafeis leiden. Dat U het weet! Voelt een ijskoude liefhebber zich wel echt thuis in Nederland? Bedenkt dat er een schimmeltje bestaat die bij warmte huishoudt (kreeftenpest) onder deze soort, maar bij koude zelf sterft.. Kritische temperatuur voor dit schimmeltje/zwammetje Aphanomyces Astaci ligt op ongeveer +4 Celsius.

Geknobbelde Hollandse rivierkreeft (Orconectes virilis)

Er zijn populaties bekend in provincie Utrecht en Zuid-Holland. Heeft een voorkeur voor middeldiep water (1 – 2 meter diepte). Economisch is ie boeiend.  Kan in 2-3 jaar uitgroeien tot een flinke krijger van dik boven de 100 gram.

orconectesvrirlis.1

Of Nederland voldoende geschikte biotoop heeft voor uitbreiding leefgebied is de vraag (2018). Plant zich 1x per jaar voort (april/mei). Is weinig actief in de wintermaanden. Staat op de EU-lijst ongewenste invasieve exoten. Nederland heeft ontheffing op EU-beleid ten behoeve van benutting in visserij, transport, consumptie.

Gevlekte Hollandse rivierkreeft (Orconectes Limosus)

Deze soort is in de 19e eeuw uitgepoot in Europa om voor productie van consumptie geliefde rivierkreeft te zorgen. Heeft een voorkeur voor middeldiep en diep water (> 1 meter).

orconecteslimosusvrouw23april2008.1

Economische benutting bleek na introductie toch van wat mindere betekenis. Groeit langzaam en blijft relatief klein. Wel smaakvol. Aangezien er in Nederland inmiddels meer soorten rivierkreeft zich gevestigd hebben en de populariteit van rivierkreeft fors is toegenomen (2017), blijkt de benutting van deze soort ook mee te liften (2020) Plant zich 1 x per jaar voort (april/mei). Is weinig actief in de wintermaanden. Staat op de EU-lijst ‘ongewenste invasieve exoten.. best gek voor een beestje wat zo’n 150 jaar door Europa scharrelt.. Nederland heeft ontheffing op EU-beleid ten behoeve van benutting in visserij, transport, consumptie.

Gestreepte Hollandse rivierkreeft (Procambarus Acutus)

Er zijn met name populaties bekend in de Alblasserwaard van Zuid-Holland. Heeft een voorkeur voor moeras, weidelandschappen en ondiepe watergangen (0 – 0.50 meter diepte). Is economisch van flinke betekenis. Kan in 2-3 jaar uitgroeien tot een krijger van >80 gram. Nederland heeft ruim voldoende geschikte habitat voor deze soort.

procambarusacutusvrouw.3.100410.99gr

De beroepsbinnenvisserij -mits deze beroeps de ruimte krijgen vanuit Haagse en andere ambtelijke omgeving- moet volgens huidige (2018) inzichten uit de polders van de Alblasserwaard 20 – 40 ton per jaar kunnen oogsten. Verspreiding naar andere natte en groene polders binnen Nederland is aannemelijk. Plant zich meerdere malen per jaar voort. Blijft actief in de winterperiode. Ideale soort in de categorie winterpolderkreeft. Staat niet op de EU-lijst ongewenste invasieve exoten. Nederland heeft wel verbod tot uitzetten van deze soort opgenomen.

Rode Hollandse rivierkreeft (Procambarus Clarkii)

Er zijn met name populaties bekend binnen het Groene Hart van Nederland. Eind jaren 70 van de vorige eeuw lijkt deze soort zich in NL te hebben gevestigd. Ook wel meldingen vanuit andere stedelijke omgeving.

Procambarus.clarkii.2013

Heeft een voorkeur voor moeras, weidelandschappen en ondiepe watergangen (0 – 1.00 meter diepte). Is economisch van bijzondere betekenis. In de USA gaat in omgeving Louisiana jaarlijks een 200 mln US dollar om in deze pracht. Ervaringen opgedaan daar maken het mogelijk om een optimale omgeving te kunnen inrichten.. ware t niet dat de EU van deze soort een ‘ongewenste invasieve species’ heeft gemaakt.

Deze rood ingeburgerde krijger kan in 2-3 jaar uitgroeien tot een krijger van dik >100 gram. Nederland heeft ruim voldoende geschikte habitat voor deze soort. De beroepsbinnenvisserij -mits deze beroeps de ruimte krijgen vanuit Haagse en andere ambtelijke omgeving- moet volgens huidige (2018) inzichten uit de Groene Hart polders van Nederland 200 – 400 ton per jaar kunnen oogsten. Verspreiding naar andere natte en groene polders binnen Nederland is aannemelijk; maar ook stedelijke omgeving kan aantrekkelijk blijken voor deze soort. Plant zich meerdere malen per jaar voort. Is met name actief in de zomerperiode. Ideale soort in de categorie zomerpolderkreeft! Staat op de EU-lijst ongewenste invasieve exoten. Nederland heeft ontheffing op EU-beleid ten behoeve van benutting in visserij, transport, consumptie.

Voor ervaren kreeftenvissers zijn de soorten prima uit elkaar te houden. voor minder ervaren mensen is er een handige zoek-kaart beschikbaar waaruit je snel de soort kan afleiden: http://www.vnv.nu/uploaddocs/kreeft_formulier.pdf

4 gedachten over “Soorten rivierkreeft

  1. In het 1000 eilandenrijk (gemeente Langedijk, Noord- Holland) lijkt de geknobbelde Amerikaanse rivierkreeft ook uitstekend te kunnen opleven. Ik heb regelmatig een exemplaar an mijn vislijn hangen. Wellicht iets voor de plaatselijke horeca om de menukaart uit te breiden?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s